Over deze actie

Waarom biedt WOONopMAAT zonnepanelen aan? 

WOONopMAAT heeft als speerpunt de woonlasten te verlagen door het woningbezit te verduurzamen.

Waarom zonnepanelen? 

Qua duurzaamheid zijn zonnepanelen erg effectief. Door het plaatsen en gebruiken van de panelen is minder fossiele brandstof nodig om stroom op te wekken en iedere zon opgewekte kWh levert geen CO2 uitstoot. De energie die nodig is voor de fabricage, het transport en installatie van de panelen en toebehoren wordt in 1 tot 2 jaar terugverdiend door de stroomproductie van panelen, terwijl de levensduur van de panelen 25 tot 30 jaar is.

Wie is Energie in Huis? 

WOONopMAAT werkt samen met Energie in Huis. Energie in Huis streeft naar een land vol energiezuinige woningen. Met behulp van slimme producten als zonnepanelen, zonneboilers, isolatie en warmtepompen. Het doel hierbij is de energierekening zo laag mogelijk te krijgen, zonder in te leveren op comfort en kwaliteit.

Waarom Energie in Huis? 

Bijzonder aan het bedrijf
 • Meer dan 5 jaar ervaring met zonnepanelen op woningen in Nederland en Engeland.
 • Zeer uitgebreide prestatiebewaking: opbrengst en foutdetect per zonnepaneel, extra prestatiecheck op basis van zoninstraling zoals gemeten op KNMI-stations.
 • Totaaloplossing: integraal aanbod voor energiezuinig wonen, dus niet alleen de stroomrekening, maar ook de gasrekening.
 • Toekomstbestendige oplossing: klaar voor stroomopslag en elektrisch verwarmen.

Bijzonder voor huurders
 • Gebruik van micro-omvormers: maximale opbrengst per zonnepaneel, minder last van schaduw en vuil.
 • Altijd een duidelijk aanbod met een tekening van de panelen op uw dak.
 • Alleen erkende installateurs uit de regio.
 • Live inzicht in de opbrengst via computer, tablet of smartphone.

Aanvragen

Hoe gaat een aanmelding in zijn werk?

Na uw aanmelding belt Energie in Huis u om de keus voor zonnepanelen te bespreken. Daarna inspecteren zij op afstand of uw woning geschikt is voor zonnepanelen. Soms vragen zij of u een foto van de woning wilt sturen. Na de inspectie ontvangt u een advies-op-maat.

Aanbod

Hoeveel zonnepanelen kun je kiezen?

Afhankelijk van uw dak en uw verbruik kunt u kiezen uit 6, 8, 10 of 12 panelen. Dit staat in het advies-op-maat van Energie in Huis.

Ik heb interesse in het plaatsen van zonnepanelen op mijn dak, maar ik heb geen aanbieding gekregen.

Dit klopt, WOONopMAAT start in 2017 met een proef. Er zijn 600 huishoudens aangeschreven en er worden op minimaal 210 daken zonnepalen geplaatst. Begin 2018 evalueren wij de proef en wordt het aantal deelnemers mogelijk uitgebreid.

Welke adressen doen mee met de proef?

Op www.woonopmaat.nl staat een overzicht van de adressen die zijn geselecteerd voor de proef.

Wanneer ontvang ik het aanbod?

Energie in Huis neemt in principe binnen twee werkdagen telefonisch contact met u op. Binnen één week na de aanvraag ontvangt u van Energie in Huis een aanbod en de overeenkomst.

Hoe kan ik ingaan op het aanbod?

Print de overeenkomst zet uw handtekening en verstuur deze per post naar Energie in Huis, Postbus 63200, 1005 LE Amsterdam. Hiervoor heeft u een postzegel nodig. Nog makkelijker is printen, ondertekenen, scannen en mailen naar

Wat leveren de zonnepanelen mij op?

Uit het advies kunt u zien wat uw verwachte voordeel is. WOONopMAAT garandeert de prestatie van de zonnepanelen. U bepaalt zelf het verbruik.

Mijn adres is geselecteerd, maar op dit moment heb ik een huurachterstand. Kan ik ook meedoen?

Neemt u contact op met de afdeling Incasso van WOONopMAAT (telefoon 0251-256010) en bespreek met hen de mogelijkheden voor deelname.

Mijn adres is niet geselecteerd, maar ik heb ook interesse in zonnepanelen

Na de evaluatie, begin 2018, neemt WOONopMAAT een besluit over een eventuele uitbreiding. Voor die tijd kunt u zich niet inschrijven/aanmelden.

Zonnepanelen

Wanneer is mijn dak geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen? 

U kunt meedoen als uw woning:

 • qua ligging geschikt is,
 • voldoende schaduwvrije ruimte op het dak heeft,
 • een geïsoleerd dak heeft dat de komende twintig jaar niet wordt vernieuwd

Wat is een zonnepaneel? 

Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen. Een zonnecel is een dun plakje materiaal (silicium) dat tussen twee transparante platen is geplaatst. Zodra hier zonlicht op valt, zet de zonnecel zonlicht om in stroom.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnepanelen produceren stroom zodra er zonlicht op valt. Hoe meer licht er op de panelen valt, hoe hoger de opbrengst. Een zonnepaneel produceert ook energie als het bewolkt is. In dat geval gebruikt een zonnepaneel indirect licht. De zonnepanelen geven de stroom door aan de omvormer. Een omvormer is een apparaat dat de stroom geschikt maakt om in huis te gebruiken.

Wat leveren zonnepanelen op?

Met zonnepanelen wekt u zelf elektriciteit op. De stroom die u opwekt, hoeft u niet meer af te nemen van uw energiemaatschappij. Hierdoor houdt u geld over. Hoeveel stroom u opwekt hangt onder andere van uw dakligging en de hoeveelheid zonneschijn af.

Wanneer zijn zonnepanelen voordelig?

Zonnepanelen zijn interessant op daken met voldoende zoninstraling. Wij kijken of uw dak geschikt is. Over de zonnestroom die u zelf verbruikt bespaart u de volledige stroomprijs van uw energieleverancier (ongeveer 20 cent per kilowattuur). Als u meer opwekt dan u verbruikt, ontvangt u hiervoor een terugleververgoeding (ongeveer 7 cent per kilowattuur). Uw stroomprijs en terugleververgoeding kunt u opvragen bij uw energieleverancier.

Wie moet ik inlichten als ik zonnepanelen laat plaatsen?

Om ervoor te zorgen dat uw opgewekte stroom goed wordt verrekend op uw stroomrekening, meldt u zich aan op www.energieleveren.nl. De regionale netbeheerder zal vervolgens kijken of er een nieuwe meter nodig is, zodat teruglevering van energie geregistreerd wordt. Heeft u een nieuwe meter nodig? Dan plaatst de netbeheerder deze zonder kosten.

Het is ook slim om uw energieleverancier in te lichten. Zij adviseren u over het verlagen van uw maandbedrag. Doet u dit niet, dan krijgt u de besparing pas terug bij uw jaarafrekening.

Omvormers

Wat is een omvormer?

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op maar in huis gebruikt u wisselstroom. De omvormer maakt de stroom geschikt voor gebruik in huis.

Hoeveel geluid maakt de omvormer?

Omdat de omvormers op het dak bevestigd zijn, hoort u ze binnen niet.

Installatie

Wat gebeurt er op de dag van installatie en wat moet ik doen? 

De monteur voert de werkzaamheden uit in de meterkast. Zorgt u ervoor dat de ruimte in en rondom de meterkast goed bereikbaar is voor de monteur. We plaatsen de panelen op het dak. Om aan de veiligheidsnormen te voldoen plaatsen wij een steiger. Zorgt u ervoor dat de hiervoor benodigde ruimte vrij is.

Wie komt de zonnepanelen bij mij installeren? 

Energie in Huis regelt de installatie. De installateurs die in opdracht van Energie in Huis werken hebben allemaal een NEN1010 en Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA) certificaat. Zo monteren ze alles veilig op het dak en dragen er zorg voor dat ook de aansluiting op het net veilig is. Ze laten de werkplaats netjes achter. Bent u toch niet helemaal tevreden, neemt u dan gerust contact op met Energie in Huis.

Mijn gezinssamenstelling verandert, en daarmee mijn verbruik. Kunnen er later extra zonnepanelen worden geplaatst of kunnen er zonnepanelen worden verwijderd? 

Nee, het is niet mogelijk om het aantal zonnepanelen te wijzigen.

Ik ga verhuizen, kan ik mijn zonnepanelen meenemen? 

Nee, de zonnepanelen horen bij de woning. De nieuwe bewoner huurt het huis inclusief de zonnepanelen. Een eventuele nieuwe huurder accepteert de woning met de zonnepanelen of hij/zij weigert de woning.

Monitoring en terugleveren

Hoe kan ik de opbrengst van mijn zonnepanelen zien? 

Dit kan via een app op uw telefoon, tablet, computer of het scherm in de meterkast. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van een internetverbinding, modem of router van de huurder. De kosten van de internetverbinding zijn voor uw rekening.  

Kan ik energie afnemen en terugleveren?

Opgewekte stroom die u niet gebruikt levert u terug aan uw leverancier. Op het moment dat u zelf niet genoeg energie opwekt neemt u energie af van de leverancier. Uw teruglevering en afname worden jaarlijks tegen elkaar afgestreept. Dit heet salderen. Als u meer teruglevert dan afneemt krijgt u een vergoeding van uw leverancier.  

Heb ik een nieuwe energiemeter nodig?

Dat is afhankelijk van uw huidige meter. Veel woningen hebben een verouderde energiemeter. Dit type meter kan in veel gevallen teruglevering van energie registreren, maar niet in alle gevallen. Als er een ongeschikte meter aanwezig is, vervangt de netbeheerder deze kosteloos. Zij plaatsen een slimme energiemeter die de opgewekte energie registreert.  

Hoeveel kost een slimme meter?

Als u de zonnepanelen registreert via www.energieleveren.nl kost een slimme meter u niets.

Overeenkomst zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen? 

Afhankelijk van uw dak en uw verbruik kunt u kiezen uit 6, 8, 10 of 12 panelen.
 • 6 panelen € 12,50* per maand
 • 8 panelen € 16,50* per maand
 • 10 panelen € 19,50* per maand
 • 12 panelen € 22,50* per maand

*Deze bedragen worden doorberekend in de servicekosten en bij de jaarlijkse huurverhoging (1 juli) geïndexeerd met 2%.

Betaal ik elke maand en elk jaar hetzelfde voor de zonnepanelen? 

De vergoeding voor de zonnepanelen wordt doorberekend in de servicekosten en bij de jaarlijkse huurverhoging (1 juli) geïndexeerd met 2%.

Kan ik overstappen van energieleverancier? 

Ja, de zonnepanelen staan los van uw energiecontract. Geeft u bij het overstappen wel aan dat u zonnepanelen heeft, zodat uw nieuwe energieleverancier daar rekening mee houdt.

Hoe betaal ik? 

De kosten voor de bijdrage van de zonnepanelen betaalt u via de servicekosten.

Wie doet en betaalt het onderhoud aan de panelen? 

Voor vragen, onderhoud en reparaties kunt u contact opnemen met ons Call Centre op telefoonnummer 0900-2560100, optie 5. Energie in Huis onderhoudt de panelen en voert eventuele reparaties uit. De kosten hiervan zijn voor rekening van WOONopMAAT.

Heeft dit gevolgen voor de huurtoeslag? 

Dit heeft geen invloed op de hoogte van de huurtoeslag.

Waar kan ik terecht met vragen?

Op de website van Energie in Huis, www.energieinhuis.nl/woonopmaat , vindt u informatie over de zonnepanelen. Of u neemt contact op met medewerkers van Energie in Huis op telefoonnummer 0251-727023 of mail naar: .