Over dit project

Woonopmaat heeft als speerpunt de woonlasten te verlagen door het woningbezit te verduurzamen.

Zonnepanelen produceren schone energie voor uw huishouden. Er zijn dan geen of minder fossiele brandstoffen nodig om energie op te wekken. Met zonnepanelen op uw dak vermindert u dus uw CO2-uitstoot en draagt u bij aan een beter milieu.
Wel is er energie nodig om zonnepanelen te produceren en daarbij komt CO2 vrij. Milieu Centraal heeft berekend dat na 3 jaar de zonnepanelen net zoveel energie hebben opgewekt als er nodig was voor de productie van het systeem. Terwijl de levensduur van de panelen 25 tot 30 jaar is. Na die 3 jaar is dus elke opgewekte kWh netto milieuwinst.

Woonopmaat werkt samen met Energie in Huis. Energie in Huis streeft naar een land vol energiezuinige woningen. Met behulp van slimme producten zoals zonnepanelen, zonneboilers, isolatie en warmtepompen. Het doel hierbij is de energierekening zo laag mogelijk te krijgen, zonder in te leveren op comfort en kwaliteit.

Bijzonder aan het bedrijf

 • Meer dan 5 jaar ervaring met zonnepanelen op woningen in Nederland en Engeland.
 • Zeer uitgebreide prestatiebewaking: opbrengst en foutdetect per zonnepaneel, extra prestatiecheck op basis van zoninstraling zoals gemeten op KNMI-stations.
 • Totaaloplossing: integraal aanbod voor energiezuinig wonen, dus niet alleen de stroomrekening, maar ook de gasrekening.
 • Toekomstbestendige oplossing: klaar voor stroomopslag en elektrisch verwarmen.

Bijzonder voor huurders

 • Gebruik van micro-omvormers: maximale opbrengst per zonnepaneel, minder last van schaduw en vuil.
 • Altijd een duidelijk aanbod met een tekening van de panelen op uw dak.
 • Alleen erkende installateurs uit de regio.
 • Live inzicht in de opbrengst via computer, tablet of smartphone.

Aanvragen

U kunt zich aanmelden via het formulier op deze website of telefonisch bij Energie in Huis. Na uw aanmelding belt Energie in Huis u op om de keus voor zonnepanelen te bespreken. Daarna inspecteren zij op afstand of uw woning geschikt is voor zonnepanelen. Soms vragen zij of u een foto van de woning wilt sturen. Na deze inspectie op afstand ontvangt u een advies-op-maat.

Aanbod

Het aantal panelen wat geplaatst wordt is afhankelijk van het dak van uw woning. In principe wordt uitgegaan van 8 panelen per woning. Mocht het in uw situatie beter zijn om voor een ander aantal te kiezen dan geeft Energie in Huis dat aan. Dit staat in het advies-op-maat wat Energie in Huis levert.

Wat kosten de zonnepanelen?
• 6 panelen € 13,01* per maand
• 8 panelen € 17,17* per maand
• 9 panelen € 18,73* per maand

*Prijspeil 2019. Deze bedragen worden doorberekend in de servicekosten en bij de jaarlijkse huurverhoging geïndexeerd met 2%.

Energie in Huis neemt in principe binnen twee werkdagen telefonisch contact met u op. Binnen één week na de aanvraag ontvangt u van Energie in Huis een persoonlijk aanbod met de overeenkomst.

Energie in Huis wilt het u zo makkelijk mogelijk maken. Daarom kunt u direct digitaal de overeenkomst ondertekenen.
Lukt u dit niet, dan kunt u de overeenkomst ook printen, ondertekenen, scannen en mailen naar woonopmaat@energieinhuis.nl Let op: gelieve elke pagina paraferen, inscannen en mailen. Of u kunt de overeenkomst printen, alle pagina’s paraferen, de laatste pagina ondertekenen en verstuur deze per post naar Energie in Huis, Postbus 56710, 1040 AS Amsterdam. Hiervoor heeft u een postzegel nodig.

Overeenkomst zonnepanelen

De kosten voor de zonnepanelen worden opgenomen in de servicekosten.

De vergoeding voor de zonnepanelen wordt doorberekend in de servicekosten en bij de jaarlijkse huurverhoging (1 juli) geïndexeerd met 2%. Dit percentage ligt voor de komende 20 jaar vast.

De extra servicekosten hebben geen invloed op de hoogte van de huurtoeslag. Verdere uitleg kunt u lezen op de website van de Consumentenbond.

Uit het advies kunt u zien wat uw verwachte voordeel is. Woonopmaat garandeert de prestatie van de zonnepanelen. U bepaalt zelf het verbruik.

Om u een indicatie te geven: 8 zonnepanelen hebben een vermogen van 2480 Wattpiek en leveren gemiddeld 2000 kWh per jaar op. Het gemiddelde voordeel na aftrekken van de servicekosten is €218,04.

Nee, de zonnepanelen horen bij de woning. De nieuwe bewoner huurt het huis inclusief de zonnepanelen. Een eventuele nieuwe huurder accepteert de woning met de zonnepanelen of hij/zij weigert de woning.

Dit klopt, Woonopmaat heeft op dit moment 2.350 woningen geselecteerd die potentieel in aanmerking komen voor het plaatsen van zonnepanelen. Deze huishoudens worden in de loop van 2020 aangeschreven. Wilt u eerder weten of uw woning in aanmerking komt? U kunt hiervoor contact opnemen met medewerkers van Energie in Huis op telefoonnummer 0251-727023 of mail naar: woonopmaat@energieinhuis.nl

Niet alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen waardoor wij u op dit moment nog niet kunnen laten meeprofiteren. Wij onderzoeken in een volgende fase op welke wijze wij u ook kunnen laten meeprofiteren van onze duurzaamheidsambities.

Zonnepanelen

U kunt meedoen als uw woning:

 • qua ligging geschikt is,
 • voldoende schaduwvrije ruimte op het dak heeft,
 • een geisoleerd dak heeft wat de komende 10 jaar niet gerenoveerd hoeft te worden

Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen. Een zonnecel is een dun laagje materiaal (silicium) dat tussen twee transparante platen is geplaatst. Zodra hier zonlicht op valt, zet de zonnecel zonlicht om in stroom.

Zonnepanelen produceren stroom zodra er zonlicht op valt. Hoe meer licht er op de panelen valt, hoe hoger de opbrengst. Een zonnepaneel produceert ook energie als het bewolkt is. In dat geval gebruikt een zonnepaneel indirect licht. De zonnepanelen geven de stroom door aan de omvormer. Een omvormer is een apparaat dat de stroom geschikt maakt om in huis te gebruiken.

Met zonnepanelen wekt u zelf elektriciteit op. De stroom die u opwekt, hoeft u niet meer af te nemen van uw energiemaatschappij. Hierdoor houdt u geld over. Hoeveel stroom u opwekt hangt onder andere van uw dakligging en de hoeveelheid zonneschijn af.

Om ervoor te zorgen dat uw opgewekte stroom goed wordt verrekend op uw stroomrekening, meldt u zich aan op www.energieleveren.nl. De regionale netbeheerder zal vervolgens kijken of er een nieuwe meter nodig is, zodat teruglevering van energie geregistreerd wordt. Heeft u een nieuwe meter nodig? Dan plaatst de netbeheerder deze zonder kosten.

Als huurder is het slim om zelf contact op te nemen met uw energieleverancier. Zij adviseren u over het verlagen van uw maandbedrag. Doet u dit niet, dan krijgt u de besparing pas terug bij uw jaarafrekening.

Ja, de zonnepanelen staan los van uw energiecontract. Geeft u bij het overstappen wel aan dat u zonnepanelen heeft, zodat uw nieuwe energieleverancier daar rekening mee houdt.

Omvormers

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op maar in huis gebruikt u wisselstroom. De omvormer maakt de stroom geschikt voor gebruik in huis.

Omdat de omvormers op het dak bevestigd zijn, hoort u ze niet.

Installatie

We plaatsen de zonnepanelen op het dak. Om aan de veiligheidsnormen te voldoen plaatsen wij een steiger. Zorgt u ervoor dat de hiervoor benodigde ruimte vrij is. De monteur voert ook werkzaamheden uit in de meterkast. Zorgt u ervoor dat de ruimte in en rondom de meterkast goed bereikbaar is voor de monteur.

Energie in Huis regelt de installatie. De installateurs die in opdracht van Energie in Huis werken hebben allemaal een NEN1010 en Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA) certificaat. Zo monteren ze alles veilig op het dak, dragen er zorg voor dat ook de aansluiting op het net veilig is en ze laten de werkplaats netjes achter. Bent u toch niet helemaal tevreden, neemt u dan gerust contact op met Energie in Huis.

Voor vragen, onderhoud en reparaties kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers op telefoonnummer 0251-727023, optie 5. Energie in Huis monitort de panelen voor eventuele storingen en voert, indien nodig, reparaties uit. De kosten hiervan zijn voor rekening van Woonopmaat.

Het is van belang dat u zelf niet aan de panelen komt of deze gaat schoonmaken omdat dit beschadiging van de zonnepanelen kan veroorzaken. Vuil op de panelen is meestal tijdelijk en verdwijnt door regenval en wind. In de opbrengstberekening is hier rekening mee gehouden.

Monitoring en terugleveren

Opgewekte stroom die u niet gebruikt levert u terug aan uw leverancier. Op het moment dat u zelf niet genoeg energie opwekt neemt u energie af van de leverancier. Uw teruglevering en afname worden jaarlijks tegen elkaar weggestreept. Dit heet salderen. Als u meer teruglevert dan afneemt krijgt u een vergoeding van uw leverancier.

Wie zonnepanelen op het dak zet, kan nog tot 2023 de stroom die wordt opgewekt en aan het stroomnet teruggegeven, aftrekken van het eigen energieverbruik. Deze zogenoemde salderingsregeling zou volgend jaar aflopen, maar het kabinet verlengt hem met drie jaar; de voorwaarden worden niet veranderd. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling in stappen afgebouwd. Tot 2031 wordt het voordeel dat huishoudens en bedrijven hebben dan elk jaar iets minder.

Als de installatie is afgerond ontvangt u een e-mail van Enphase Enlighten met het verzoek om uw account te activeren. Volg de instructies in de e-mail en maak een account aan. Na het aanmaken van het account kunt u via de Enphase Enlighten app zien wat uw systeem opwerkt.

Dat is afhankelijk van uw huidige meter. Veel woningen hebben een verouderde energiemeter. Dit type meter kan in veel gevallen teruglevering van energie registreren, maar niet in alle gevallen. Als er een ongeschikte meter aanwezig is, vervangt de netbeheerder deze kosteloos. Zij plaatsen een slimme energiemeter die de opgewekte energie registreert.

Als u de zonnepanelen registreert via www.energieleveren.nl kost een slimme meter u niets.

Voor vragen neemt contact op met medewerkers van Energie in Huis op telefoonnummer 0251-727023 of mail naar: Woonopmaat@energieinhuis.nl.